2013. október 10., csütörtök

A kiskunsági buckák között

Október elején régi ismerősökhöz kirándultunk. Megtalpaltuk a homokbuckákat, végre sikerült növényeket és némi tájat is fotózni.
Az elvadult kokárdavirág (Gaillardia sp.) lakott helyet, praktice tanyát jelez. Dísznövényként szabadult ki, a világhálón azt írják, a Sziklás-hegység az eredeti hazája.
A homoki ballagófű (Salsola kali) szó szerint a homokdűlőn álldigált. Kár, hogy nem rekeszeltem...
Szép kis növény a vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca). Stimmel a hátérmosásos kép annyiban, hogy a száron nincs elágazás. Homokgyepen találtam.
Október 10-én még virított a homoki keserűfű (Persicaria arenarium); tágabb a kép, cserébe kicsit gazos - a természet márcsak ilyen, viszont jobban látszik a növény. Itt köszönöm meg BÉI-Csukóka botanikus és VÁ kedves és szakszerű segítségét.
Jókor látogattuk meg a madarászokat. Két, igen szép madarat posztolok. Elég gyakoriak, de megfigyelni nehézkes őket. Szóval hím karvaly (Accipiter ninus), és fiatal, mondjuk második éves.
Kis fakopáncs (Dryobates minor), tojó.
A fehér tündérrózsát (Nymphaea alba) nagyon közelről, 2-3 méterről fotóztam, ehhez képes elég gyengére sikeredett... Maga a séta, a látvány kiváló, még ilyen-olyan képekkel is:)

A kiskunsági utak sikeresen folytatódnak, már 2 poszt képanyaga itt figyel a winyón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése