2014. március 23., vasárnap

A kertek alatt...

...kanyarog az egyik öreg Körös, a Fehér, a kertek pedig a közeli nagyvároshoz tartoznak. Március 22-én kanyarodtam arra növénytudós társammal. Nagyréten a folyópart végig beépített, nehéz a partjára jutni. Az öreg tanya a part melletti dombon nagyon megteccett, akad hasonló eladóban is.
Sikkonyban találkozik az Élővíz-csatorna (a bal oldali folyó) és a Fehér-Körös; balra és előre haladva Békés.
Hangulatkép kenuval. A hangulat a folyón folytatódik, ti. Dzsó barátomék megevezték pár hete. Lehet, hogy kérek tőle posztra való képet.
Tavasz mindkét parton.
A gáton belül öreg botolófüzek. Az egyik kert gazdája mesélte, még dédapjáék ültették és vették hasznát nemzedékeken keresztül. (Sajnos a kertlakók némelyike sajátjának tekinti a vízpartot.)
A lakatlan tanya oldalában és még sok helyen természetes virágszőnyeg. A környezet jóféle löszös, csuklyás ibolyából (Viola ambigua) sok van, de kiderült, nehéz őket elkülöníteni.
A képen változó boglárka (Ranunculus auricomus) és erdei angyalgyökér (Angelica sylvestris). Persze akad jópár faj még, március állapotban.
A gáton hangulatos turistaút kanyarog.
Autóval kanyarodtunk a Bandikafa irányába, tavaszi, virágzó kökények között.

Találtunk erdei szemes lepkét (Parare aegeria).
Az Élővíz-csatorna partját a gátak között durván megszántották, a pénz/a földalapú támogatás mindent felülír, ráadásul a Bandikafánál rengeteg szemetet találtunk. Ez a rész némi odafigyeléssel menedéke lehetne az élővilágnak, sőt, ökológiai folyosó, ami összeköthetné a nagyvárosi embert az élővilággal és természetesen a szétművelt táj mozaikjait.
A végére még boglárka és veronika.
Átlagos vagy annál gyengébbek a képek, sőt, nincs rajtuk különleges. Mégis naplózom, mert a terület közel van, szép, sok fajnak ad otthont, jó lenne rendszeresen túrázni, evezni, bringázni, belakni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése