2015. június 10., szerda

A nagy madaras halom

Június elején látogattuk meg a kunhalmok királyát. Évekkel ezelőtt tanösvényt és egyszerű pihenőt építettek ide, most elhanyagolt képet mutatott: se kaszát, se legelő állatot nem látott ezideig.
A kilátás továbbra is csodálatos.

Ismerős növényeket naplózok újra.
Taréjos búzafű (Agropyron cristatum).
Ez valamelyik pimpó lesz.
Némi meglepetésre ez az első kép az orvosi zilizről (Althea officinalis). A gyógynövények iránt érdeklődőknek érdemes tájékozódni a növényről, mert elég gyakori és nem védett.
A falu felé gurulva, nézgelődvén figyeltünk fel több érdekes gyeprészletre. Nyúlánk sárma (Ornithogalum pyramidale), de micsoda gyönyörű példányok!

Egy zsályás-hagymás részlet, alig ad vissza valamit a látványból...
Kettő, a környékünkön vadon élő szarkaláb egyetlen élőhelyen és képen: felső a keleti (Consolida orientalis), az alsó a mezei (C. regalis).
Láttunk és fotóztunk ökörfarkkórókat, lucernaféléket, zsályákat, ezeket és a fentebb említett növényeket különböző összeállításban. Egymás mellett próbálgattuk a komoly kompaktot és a tükrös gépet alapoptikával, kísérleteztünk, élveztük a tájat.
Aztán elgurultunk a "kifőzdébe", hogy árnyékban tegyünk megállapításokat a tájról és megfelelő komlószörpökkel fokozzuk köz érzetünket. Fáradozásaink eredményesek voltak:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése