2010. január 16., szombat

Csorvási határszemle

Eredetileg madarászatot terveztem, de 6 óra körül a köd miatt az alvásra szavaztam, jól:-) Valamivel később, első kávém közben csörgött a mozgófon, s pár soros egyeztetéssel művelődésügyi határszemlére indultunk Csorvás határába a Majorba. Az utak nagyrésze ilyen, gyalog vagy paripával járható:

A hatvanas években legalább 53 család, tehát 250-300 ember, mostanság nagyjából tíz család lakik "odakint", aki tehette, már beköltözött a városba. Akad pár kedves apróság:)

Mínusz öttel fagyott, ezért a sárdagasztás komolyabb veszélye nélkül, gyalogszerrel jártuk be a környéket, amit H. Csaba igen jól ismer. Valamikor kisvasút is közelekedett, szállította az embereket és a terményeket. Nyomai (értő szemeknek) még láthatóak, de fényképen nem sokat mutat. Ez a régi buszforduló:

A Major központja az egykori kastély. A főépület nagy részét a balesetveszély miatt a hetvenes évek elején felrobbantották. A maradék romoknál is vigyázni kell...

Nézgelődés közben előbb a vadászpuskák csattogása, később egy huszas őszapó csapat igen közeli landolása borzolta idegeinket, utóbbi persze jól esett:-) Az üres tómeder és az örökzöldek a régi pompát idézik.

A kiszolgáló épületek közül több még áll, jobbra hivatottak.

Egy szép tölgy az épületek mellett, és ...

...egy másik, némiképp szokatlan helyen.

A Major a régi épületekkel, a parkkal és az erdővel nagyon tetszik. A hely kutakodásra indít, időt érdemel. Az emlősök és a madarak igénylik a távcsövet és a cserkelő telét, talán még mást is:) Köszönöm H. Csabának az időt, a szakavatott kalauzolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése