2014. június 28., szombat

Kánikulai kubikos

Június végén, botanikus útitársammal indultunk a Hármas-Körös holtágaihoz. Útközben, Békés határában, a kövesút mellett néztünk rá a csatornára. A vizen sulyom (Trapa natans), a levegőben bíbicek, a vizes szántón gémek, kócsagok. Nagyszerű látvány:)
Endrőd és Peres között nézgelődtünk a holtágak és a kubikok között. Indulásnak 3 fekete gólyát riasztottunk, lencsevégre ez a szürkegém (Ardea cinerea) akadt.
Indás vagy kúszó pimpót (Potentilla reptans) naplózok.
A mocsaras holtágnál némi meglepetésre nyulat lőttem.
Van itt egy közönséges acsa (Libelulla depressa).
Június végén járunk, a holtágak és kubikgödrök jelentős része így néz ki, azaz naggyon kevés csapadékot kapott a környék, az élő folyóban sincs sok víz.
Jó kis páros: mocsári tisztesfű (Stachys palustris) és ligeti szőlő (Vitis sylvestris).
A kubikok dísze szerencsére virít, közönséges lizinka (Lysimachia vulgaris). Méter körüli, szép, ide való növény.
A gát külső oldalán, ahol a kasza megállt, nyúlánk sármát (Ornithogalum pyramidale) csekkoltunk. Legalább 30m2 és legalább 40 példány.

Megfelelő mennyiségű hűtött sör és kávé bedöntése után kiszáradt kubikokban rambóztunk. A sok faj közül a keskenylevelű keserűfüvet (Polygonum minus) naplózom.
Szép részlet keserű édesgyökérrel (Glycyrrhiza echinata), a háttérben kerepfélék virítanak. Láttunk orbáncfüvet, tejoltó galajt, mácsonyákat, réti füzényt.
Asszem itt találtam ezt a szalagos szerecsenboglárkát (Aricia agestis).
Jól esett a hűsölés az élő folyónál.
És a keret kedvéért egy holtágas látkép gázlómadarakkal. Piszok éberek, a kocsi takarásából sikerült a lövés.
A legfeljebb közepes képekkel azt szeretném bemutatni, hogy egyszerűen a gáton bringázva vagy sétálva is találunk érdekes fajokat, simán többet, mint a jelen sorokat író blogger:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése