2015. július 31., péntek

Börzsönyi csúcstúra 2/2.

A havasi cincér (Rosalia alpina) a Börzsöny egyik ékessége, a DINP jelképe. Nevével ellentétben öreg lomberdeinkben lakik. A tölgyvitéz közelében találtunk belőle néhány példányt. Nagyon szép élőben is. A csápja kimozdult a dof-ból:)

A képek naplózásakor mindig utána olvasok a látottaknak. Így derült ki, hogy az erdei deréce (Epilobium angustifolium) kellemes ízű gyógynövény, napi teákba lehet(ne) használni. Emlékeim szerint keveset láttunk belőle.
A hegygerincen, sziklagyepen borsos varjúhájat (Sedum acre) fotóztam.
A sárga- vagy nagy gyűszűvirág (Digitalis grandiflora) már ismerős:), láttuk néhány helyen.
Kis fehérsávos lepke (Neptis sappho) és
erdei nebáncsvirág (Impatiens noli-tangere).
Ez a virágos növény még ismeretlen.
Közönséges szurokfű vagy vadmajoranna (Origanum vulgare).
A dunai szegfű (Dianthus collinus) őshonos a hegységben. A Nagy-Hideg-hegyen találtuk, ahol korábban is.
Ugyanott, a turistaház közelében próbáltam leképelni a kacsafarkú szendert (Macroglossum stellatarum), amint a terjőke kígyószisz (Echium vulgare) virágaiból kóstolgatott. Jó torna volt lekövetni, az objektív viszont az egyik legolcsóbb kitobjektív. Nem megy elsőre, lőttem vagy kéttucat képet, aminek nagy része azonnal kuka, de így is bőven sikerélmény:)
A harangvirág határozására még visszatérek.
Már Királyrét felé ereszkedtünk, amikor a patakban észre vettem a foltos szalamandra (Salamandra salamandra) lárváit -így hívják a hozzáértők- a víz alatt. Ez a puhatestű az ANP jelképe. A vizek szennyezése és az erdőirtás fenyegeti; mondjuk nem csak őt, hanem az egész patak élővilágát.
Ugyanitt fotóztam a nagy szarvasbogarat (Lucanus cervus) és
az erdei békát (Rana dalmatina).
A farkasölő sisakvirágot (Aconitum vulparitum) jegyzem, bár nincs róla rendes kép.
A rend kedvéért írom, hogy a fajok nagy része védett, néhány növény mérgező.
A friss levegőt, a jó társaságot, a kikapcsolódást pénzzel nem lehet megfizetni. És amint a képek mutatják, ér annyit a bakancsos kirándulás, mint bármelyik ismeretterjesztő műsor. Remélem, észreveszi az olvasó azt a gazdagságot, ami még a mienk, és a mienk is maradhat, ha vigyázunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése