2015. július 24., péntek

A Galbena patak völgyében 2/3.

Visszafelé álltunk meg a reggel kinézett helyek egy részén fotózni.
Névtelen réteken, útszélen csodálatos gazdagság díszlik. Nagyon kellene rá vigyázni... Sárga- vagy nagylevelű gyűszűvirágot (Digitalis grandiflora vagy Digitalis ambigua) sokfelé láttunk.

A közönséges méreggyilok (Vincetoxicum officinale) hasonlóan gyakori.
A harangvirágok feladták a leckét, mert csak határon belül vagy tucatnyi különböző virít. Ezt baracklevelűnek (Campanula persicifolia) határoztuk.
Egy gyönyörű ördögszem, első körben legyen szürkés (Scabiosa canescens).
Terebélyes harangvirág (Campanula patula), a háttérben mocsári nefelejcs (Myosotis palustris) kéklik - a patak közelében találtam.
Csodaszép réti kardvirágok (Gladiolus imbricatus) valamelyik boglárka lepkével.


Magashegyi, vizesebb réteket kedveli és az őszirózsák nagy családjához tartozik a teleki virág (Telekia speciosa). Ha jó a határozás, akkor reliktum fajt láttunk, ami azt jelenti, hogy a földtörténeti korokból máig fennmaradt fajról van szó, ezért különösen értékes.
Barát- vagy kőszegfű (Dianthus carthusianorum).
Két lepkéről készült azonosításra alkalmas kép. Az első a fehércsíkú szerecsenlepke (Erebia ligea), a második a barna gyöngyházlepke (Argynnis adippe). A lepkehatározásban Bálint Zsolt segített a lepkésztopikból, ezúton is köszönöm szépen:)

Ebben a posztban több védett és mérgező növény szerepel. A növények határozásában EF és kedves neje segített. Minden észrevételt köszönettel fogadok, mert a határozás helyenként a képek minősége és hiányzó bélyegek miatt kérdéses lehet.
Maradtak még jó fajok a harmadik posztra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése