2016. március 22., kedd

Dézna vára 2/1.

Gyerekkorban kötöttem barátságot a térképekkel, s mostanság újra jóízű órákat töltök főként Erdélyország tanulmányozásával. Így érlelődött meg az elhatározás, hogy a bihari hegyek legközelebbi részét megpróbáljuk felfedezni, akkor is, ha csak autóstérképen tájékozódunk. A Fehér-Körös felső folyását és Dézna várát a megszokott baráti társasággal céloztuk meg. A vár ott magasodik a kövesút mellett és kellemes meglepetésként turistajelzést is találtunk.
Az ösvény kényelmes léptékkel vezet fölfelé, s már útközben is megajándékoz 1-1 szép képpel.
A várból kevés maradt, viszont van hely pihenni, fotózgatni, beszélgetni. (A tábla alatti piros folt turistajelzés.)
Az egyetlen ablakon keresztül így sikerült látványolni, "arról" érkeztünk, az Alföldről.
A Wiki szerint 389 méter magasan járunk.
Valami fontosat véstek a sziklába:)
Szépen telt az idő, mert sokféle növény virágzott, ezeket megnézegettük, s igyekeztem végigfotózni; külön posztban naplózom. Ugrunk egy keveset. Menyházán nyugszik Czárán Gyula Bihar jeles felfedezője, barlangkutató. A leírások szerint bejárta Európa nyugati felét, az Alpokat, Selmecbányán végzett felnőtt fejjel az egyetemen, s élete harmadik harmadában Biharban élt és kutatott. Nem volt egyszerű, de megkerestük a sírját.
Aztán Menyháza túlfelén, az üdülőtelepet próbáltuk felfedezni. Megnéztük a kőbányát és barangoltunk valamennyit az erdészeti utakon, ezúttal nem született érdemleges kép. Visszafelé viszont újra megálltunk Déznán, mert kisütött a Nap, és így már tényleg érdemes volt fotózgatni a várat.

A terület közel van, még aránylag tiszta, a hegyen például alig találtunk szemetet, s a következő posztban a növényvilág képeit hozom. Úgy jöttünk haza, hogy visszamegyünk:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése